خانه هوشمند چیست و چگونه کار می کند؟
هنگامی که شما خانه نیستید، شک و تردید اینکه آیا قهوهساز را خاموش کردم؟ آیا سیستم امینتی و دزدگیر را فعال کردم؟ آیا بچهها مشغول انجام تکالیف درسی بوده و یا یا تلویزیون تماشا میکنند می توانند بخشی از سوالات آزار دهندهای باشند که ذهن شما را درگیر خود کنند.
با یک خانه هوشمند، میتوانید تمام این نگرانی ها را با یک نگاه سریع به گوشی هوشمند یا تبلت خود برطرف کنید.
شما میتوانید با راه اندازی و اتصال دستگاهها و لوازم خانگی خود به یک سیستم هوشمند علاوه بر ارتباط دایمی لوازم خانگی با هم به طور دایمی از داخل و یا خارج با منزل خود در ارتباط بوده و آنها را کنترل نمایید.
هر دستگاه برقی که در خانه شما قرار دارد میتواند در شبکه خانگی خود و در فرمان شما قرار گیرد. به طور مثال شما میتوانید درجه حرارت سیستم گرمایشی منزل را تنظیم نموده، روشنایی داخلی را کم و یا زیاد نمایید سیستم صوتی و تصویری کنترل نموده و یا پردههای هرکدام از اتاقها رو به طور دلخواه خود باز و بسته نمایید.
کلیدهای لمسی و صفحه نمایشها متنوع که میتوانند ابعادی از یک گوشی هوشمند و یا یک تلبت داشته باشند و یا در ابعاد یک آینه قدی باشند در اتاقها و قسمتهای پرتردد و کاربردی منزل شما نصب میگردند که علاوه بر فرمان پذیری و قابلیت کنترل کلیه جزئیات، اطلاعات جامعی نظیر درجه حرارت داخلی، دمای هوا بیرون، میران مصرف انرژی و اطلاعات بیشمار دیگری را در اختیار شما قرار دهند و نیز شما را از شر کلیدهای اضافی سنتی روشنایی که نمایی بسیار ناخوشایند دارند را خلاص نمایند.
تمامی موارد گفته شده در بالا تنها بخشی از امکاناتی هستند که یک خانه هوشمند در اختیار شما میگذارند.
یک خانه هوشمند میتواند با برنامهریزی قبلی سناریوهای از پیش تعیین شده شما را به طور دقیق و کوچکترین خطایی به طور دایمی انجام دهند. برای مثال شما سناریو خروج از منزل را که به طور پیش فرض تعیین کردهاید را هنگام خروج از منزل اجرا میکنید. سیستم دزدگیر فعال شده، پردهها باز شده و سپس روشنایی داخل منزل به حالت کم مصرف تنظیم میگردند. شیر گاز بسته شده و سیستم آبیاری باغچه آماده به کار خواهد شد. دوربین مداربسته نیز فعال میشود.در ضمن شما میتوانید از هر نقطه دنیا به طور دایمی سیستم را کنترل نموده و به آن فرمان دهید.
یک خانه چگونه هوشمند می گردد؟
سیستمهای خانه هوشمند یا Home Automation Smart دارای انواع بی شماری از مدلها و پروتوکولهای ارتباطی هستند که هرکدام بسته به نیاز مصرف کننده بر روی یک و یا چند قابلیت تمرکز دارند اما دارای مبنا و عملکردی بسیار مشابه هستند که در زیر به اختصار روش هوشمندسازی منزل و یا سایر اماکن شرح داده میشود.
تمامی سیستمها و لوازم برقی غیر صنعتی موجود در منزل و یا سایر اماکن توسط دو رشته سیم فاز و نول به سیم کشی متصل میگردند که این سیمکشی در تابلوی برق به صورت یکجا به هم رسیده و توسط ادوات کنترلی مانند فیوزها محافظت میگردند. در حالت سنتی با استفاده از کلید دیواری، روشنایی اتاقها و یا سیستم تهویه قطع و وصل می گردند. سایر لوازم نظیر سیستم تهویه، گرمایش و سرمایش، صوتی و تصویری با استفاده از کنترل از راه دور راه اندازی میگردند.
کارشناسان هوشمندسازی پس از بررسی وضعیت و خواستههای کاربران یک سیستم کنترل کننده را که مبنای کار آن بر بستر شبکه و الکترونیک است را بر روی بستر سیمکشی برق سنتی اضافه مینمایند.
این سیستم بسته به نیاز کاربر دارای ماژولهای کنترل کننده و فرمان دهنده متنوعی است که در یک جعبه مجزا که دارای ابعادی نزدیک به تابلو برق سنتی است گرداوری میگردند.
این سیستم که مبنای آن بر رلههای قطع و وصل و سایر حسگرها قطعات بر بستر الکترونیکی و برق جریان ضعیف استوار است با اتصال به هریک از لوازم برقی مورد نظر و نیز ایجاد اتصال میان آنها و امکان گقت و گو لوازم برقی یک بستر هوشمند پدید میآورد.
نمونه تابلو هوشمند
سیستم هوشمند با استفاده از بستر شبکه سیمی و نیز بیسیم امکان گقت و گو و تبادل اطلاعات میان تمامی لوازم برقی را میان سیستم و کاربر در غالب یک رابط کاربری مهیا میسازد.
برای مثال کاربر با استفاده از کلیدهای لمسی هوشمند نصب شده بر روی دیوار سالن پذیرایی و یا در کنار تخت خواب خود و یا با استفاده از گوشی موبایل هوشمد خود، با سیستم هوشمند منزل خود در ارتباط بوده و فرامین را برای آن ارسال میکند. سیستم هوشمند نیز که با لوازم برقی منزل و یا سیستم روشنایی منزل در ارتباط است این فرامین را ترجمه کرده و اجرا مینماید. به طور مثال برق روشنایی لوستر منزل را وصل نموده و آن را روشن میکند، صدای تلویزیون را تنظیم نموده و نتیجه را به کاربر گزارش میدهد.
سیستمهای هوشمند مدرن دارای کامپیوتر مرکزی قابل برنامهریزی و یادگیری و تطبیق پذیری بوده که میتوانند تا بینهایت فرمان و سناریو از پیش تعیین شده را اجرا کنند.
حال با اضافه شدن ارتباط اینترتی میان سیستم هوشمند و کابر که تمامی سیستمهای هوشمند روز دنیا قابلیت آن را دارند، امکان برقراری ارتباط دایمی و نامحدود سیستم با کاربر را از هرنقطه جهان و هر زمان فراهم میآورند.